April 2019. Jeg har fået overtalt min lillebror til at tage med på fodbold tur, i et håb om at groundhoppe kunne være noget vi kunne gøre sammen. Så vi tager en forlænget weekend væk fra jobbet, hvor vi har 3 kampe på programmet.

Fredag morgen sætter vi kursen mod Belgien hvor vi om aftenen skal se Standard Liege – Anderlecht.

Lørdag gik turen mod Amsterdam hvor den hed Ajax – Excelsior, hvor vi efter kampen kørte direkte hjem igen til Danmark, hvor vi skulle hjem og se Midtjylland, der tog imod OB

Opvarmning

Vi kom tidligt til Liège, og tog ud mod stadion for at få afhentet de billetter jeg havde fået fat i, og besluttede os få at gå en lille runde om stadion. Jeg har altid syntes der var noget specielt over stadionet i Liège, samt jeg syntes de havde nogle fede fans.

Så vi tog tidligt derud efter at have fået en god middag i byen.  Så vi fandt frem til en lille pub tæt ved stadion hvor hjemmeholdets fans mødtes inden, pubben er ejet af en tidligere spiller fra Standard Liège, hvis navn jeg desværre ikke husker.

Men det specielle her var vi kunne sidde og drikke en øl, mens vi kunne se på en indendørs træningsbane, hvor en masse unge spillere gav den fuld gas. Der var fuldt proppet og rigtigt god stemning.

Jo tættere vi kom på kampstart, jo flere mennesker kom der, og desto mere steg stemningen. Stadion ligger ude i et industrikvarter, men selve det område var som nærmest forvandlet til en stor festival plads, vejene var lukket hele af og der blev spillet højt musik over alt.

Kampen

Selve kampen var en kæmpe oplevelse, til trods for at den faktisk sluttede efter 30 minutter, for der havde dommeren fået nok, og valgte at fløjte opgøret af.

Niveauet og intensiteten var højt i selve kampen, der var mål, VAR, straffe og rødt kort. Der var ikke noget der manglede, største delen af stadion var godt op og køre da Halilovic fra Standard brager en bold ind langt ude fra.

Dog er der ikke mange der observerer at målet blev annulleret på grund af VAR, fordi Anderlechts fans gik amok.

Udeholdets fans stjal rampelyset

Forinden kampen var startet var der allerede en underlig stemning blandt udeholdets fans. For det første var der maks kommet 100 personer ind på tribunen da der manglede 10 minutter til kampstart, og da de endeligt kom ind, stormende de decideret stormende, de kaster med røgbomber, sæder, romerlys og lignende ting.

Det fortsatte selvfølgelig også til kampstart, her var der tifo og pyro shows i begge ender fra hjemmeholdet.

Hjemmeholdet har aktive fans i begge ender, på den ende tribune, som udeholdets fans også var placeret på, stod nogle unge Ultras fra Standard Liège. Løbende igennem kampen blev der kastet med ting mellem de unge Ultras fra hjemmeholdet, samt Anderlechts fans.

Tre gange var holdene sendt af banen før dommeren valgte og fløjte kampen af. Alle 3 gange grundet at udeholdets fans havde kastet fyrværkeri, sæder og lignende ting, efter både vagter, politi, brandfolk, hjemmespillere og hjemmefans.

Ved første afbrydelse var det så voldsomt at stort set ingen på stadion havde opdaget det mål de lige havde scoret, altså var blevet annulleret, da hjemmeholdets fans havde mere travlt med at råbe og skrige grimme ord efter udeholdets fans, fordi de var gået så langt over stregen.

Vi var placeret på ende tribunen, lige ved siden af udeholdets fans, dog et godt stykke væk fra dem, men dog kunne vi stadig mærke det enorme tryk der kom af kanonslag, som blev kastet efter vores tribune. Folk flygtede op over tribunen, og væk for at komme i sikkerhed.

Jeg har taget dette billede i kan se her, efter kampen. Banen lignede en krigssti.

Efter begge hold havde været sendt ned et par gange, valgte dommeren til sidst at fløjte kampen af og bortdømme Anderlecht. Det skabte selvfølgelig endnu mere ballede i udebaneafsnittet, og vi hørte efter at vi var kommet ud af stadion, at de havde ødelagt deres egne busser.

Dog var det ikke noget som de tog så tungt hos hjemmeholdets fans, efter hele stadion havde råbt ”PUTA ANDERLECHT” i 10 minutter efter kampen var forbi, for derefter havde de forvandlet området til en endnu større festplads end den var forinden.

Trods kampen kun varede så kort tid, grundet uroligheder, så har den givet mig et stærkere indtryk af og se fodbold i Belgien, end jeg havde forinden, havde det ikke været for Covid-19, så havde jeg også taget revanche i år.

Belgien og især Stade Maurice Dufrasne i Liège er helt klart et sted jeg vil anbefale andre at tage til, fordi der er en fed atmosfære, samt fordi det er et let sted og tage hen fra Danmark også.

Weekenden havde toppet fodboldmæssigt, inden den reelt var startet, så de sidste to kampe er faktisk slet ikke værd at skrive om.