Derbyet står mellem Hannover 96 og Eintracht Braunschweig. Små 60 kilometer adskiller de to klubbers stadioner fra hinanden.  Vi befinder os denne april dag i 2017 i Hannover, hvor det seneste derby i Niedersachsen blev spillet, da de to klubber befandt sig i 2. Bundesligaen.

Vi går til venstre nedad Waterloostraße. Lige rundt om hjørnet ligger Waterloo Biergarten, der er den første af to Biergarten, som du skal besøge inden en kamp på HDI Arena. Normalt er Waterloo Biergarten et hyggeligt sted, hvor både hjemmefans og udefans kan mødes, men ikke i dagens tilfælde. I dag er vi omringet af politiet, der er mødt talstærkt op. 2600 politifolk er til stede både til fods, til hest, i bil og i store vandkanoner, der er klar til at blive brugt i tilfælde af ballade.

Turen fortsætter nedad Waterloostraße. Vejen strækker sig i alt over 750 meter. Efter et par hundrede meter gør vejen et lille knæk, hvorefter den nu har retning lige mod stadion. Vi får øje på, at politiet ikke er kommet langt væk hjemmefra, da politigården ligger inde på venstre side. Den lige strækning ned mod stadion gør, at vi kan få et godt overblik over den store folkemasse på vej mod stadion.

Vi går i tæt flok. Flasker, dåser, cigaretskod ligger og flyder på jorden. Tagkonstruktionen på stadionet begynder at tårne op, det er en af de bedste ting ved at ankomme til fods. Jeg ser det være lille i horisonten, og jo mere jeg nærmer mig stadionet, desto større bliver det. Waterloostraße har nu nået sin ende og til venstre ligger Nordkurve, der er den anden Biergarten, som du skal besøge inden en kamp. Nordkurve bliver den tribune, som vender ned mod, hvor vi står, også kaldt. Det er her, at de mest inkarnerede fans står.

Ind på pladserne

Vi skal blot krydse vejen for at stå på stadiongrunden, men navnet på den vej er værd at have i tankerne, når man krydser den. Robert-Enke-Straße. Opkaldt efter den afdøde målmand, som d. 10. november 2009 på tragisk vis begik selvmord. Robert Enke var landsholdsmålmand og anfører i Hannover, hvor han i alt spillede 180 kampe. Efter hans død kom det frem, at han gennem en årrække havde været ramt af en depression. Få dage efter hans død var stadionet i Hannover fyldt til en mindehøjtidelighed for ham. Robert Enke blev begravet ved siden af sin 2-årige datter, der var død som følge af en medført hjertefejl tre år før.

Kursen bliver sat mod indgangen. Vi har to indgangsmuligheder. Den første, vi prøver, er helt spærret og dækket til med politifolk. Vi ender med at stå et par meter fra rækken af politifolk, men ingen af dem fortrækker en mine. Det viser sig, at Eintracht Braunschweig tilhængere for under en time siden har forsøgt at storme indgangen til stadion, hvor politiet i den forbindelse tilbageholdte 183 tilhængere, som dermed missede kampen.

Vi må tilbage til den anden indgang. Køen for at komme ind er ekstra lang i dag. Både eftersom den anden indgang er spærret, men også fordi det blot er fire dage siden, at Borussia Dortmunds bus var udsat for et bombeangreb på vej til en Champions League-kamp på hjemmebane. I kølvandet på den hændelse er det ikke muligt at få rygsække og store tasker med ind.

Kampen

Betontrapperne synes mange, men efter de mange skridt op sker det. Banen og tribunerne åbner sig for en, og jeg mindes endnu engang, hvorfor jeg er groundhopper. Det er et fantastisk syn, som møder en. Vi har fået pladser på langsiden tæt på Braunschweigs tilhængere, men samtidig med frit udsyn ned til de mørkklædte Hannover ultras på Nordkurve. Et udsolgt derby, hvor stadion af sikkerhedsgrunde dog alligevel ikke er helt fyldt, men det kan ikke høres. 42.700 er på plads på HDI Arena, som har en kapacitet på 49.000.

I dag er ikke kun en derbysejr på spil. De to klubber kæmper også om en direkte oprykningsplads til Bundesligaen. Braunschweig er inden dagens kamp et point foran Hannover, og med kun fem runder tilbage er kampens udfald meget afgørende for klubbernes egne muligheder for at spille en oprykning i hus.

I det 32. minut spiller Hannover sig frem til et hjørnespark. Med et præcist venstreben sparker Edgar Prib bolden ind i hovedet på den 1,88 meter høje angriber Niclas Füllkrug, som sender bolden ned til venstre for Braunschweigs målmand, Jasmin Fejzic, der springer forgæves efter bolden. 1 – 0 til Hannover. Et romerlys bliver tændt oppe hos de mørkklædte ultras fra Hannover. Det er en forsmag på, hvad der skal ske om små 15 minutter. Her bliver der tændt pyroteknik fra det ene hjørneflag bag mål til det andet. Det er meget iøjnespringende, og stadionspeakeren er også hurtigt til at påtale optændingen.

Dit tyske behøver ikke være storartet for at fornemme, at det ikke er pæne gloser, der bliver sendt mellem de to fangrupperinger. En hændelse tilbage fra 2013, hvor de to klubber sidst mødte i hinanden i Hannover, tegner forholdet mellem de to fangrupperinger godt. Braunschweig tilhængere havde fanget en gris, givet den et Hannover halstørklæde på, spraymalede ”96” på grisen og sluppet den fri i Hannover. Grisen havde også fået tildelt et rygnummer. Nummer 1. En reference til den føromtalte Robert Enke, der begik selvmord.

Kampen slutter med en 1 – 0 sejr til Hannover, og de overhaler dermed Braunschweig i tabellen. 26 år har hjemmepublikummet ventet på en derbysejr, og en længere fejring mellem fans og spillere foregår nede foran Nordkurve. ”Derbysieger, Derbysieger, hey, hey,” lyder det. Hannover ender et point foran Braunschweig i tabellen og tager oprykningen til Bundesligaen sammen med Stuttgart.

Vigtig information til dit besøg på HDI Arena

Du skal have fat i et ”Bezahlkarte”, når du kommer til stadion. Du betaler med dette kort, når du skal købe øl, vand, mad eller lignende. Sidst jeg var i Hannover (december 2018), var det kun muligt at få fat i kortet med kontanter, så husk dem.