GAIS og IFK spiller ikke i samme række, og havde derfor ikke mødt hinanden i tæt på 7 år, da de trak hinanden i gruppespillet i den svenske pokalturnering februar 2019. BIlletterne var nemme og lige til at købe online, så vi fyldte bilen kørte – og vi blev ikke skuffede.

Historisk set har begge klubber været store, men fra 80erne og frem har IFK var det bedste af de to klubber og har i dag en dominerende rolle i Gøteborg. Hvilket også gælder den “tredje” klub Örgryte. GAIS har dog fortsat en ganske habil mindre kerne, så vi forventningerne var okay høje.

Vi kørte tidligt eftermiddag fra Amager og direkte til kampen. Klubberne spiller begge normalt på Gamle Ullevi, men her var det Bravida Arena, BK Häckens hjemmebane. Det gav et nyt stadion, som nok ikke var blevet besøgt ellers.

Allerede ved ankomst var der anspændt atmosfære i luften, og det kunne høres da GAIS-fansene ankom til stadion med romerlys, kanonslag og dets lige. En mindre gruppe IFK-folk angreb GAIS’ indgang. Det var tydeligt, at det her ikke blot var en almindelig pokalkamp fra starten.

Inde på stadion var der 6.500(udsolgt) samlet og det var tydeligt at IFK var blevet storebror i forholdet mellem de to. Begge klubber havde dog forholdsmæssigt gode tifoer ved indløb, hvor IFK-fansene slog sig op på at være folkets klub – selvom nogle lokaler GAIS’ere sagde til os, at de var langt mere posh nu til dags. GAIS var to-trins rulleflag med afslutende romerlys foran. 

Indløb er samlet neden for:

Det er tydeligt, at kampen havde den ekstra nerve, når det omkring betyder så meget for folk. Kampen nåede dog aldrig at blive færdigspillet…

Ved anden halvegs start havde IFK-fansene et massivt fyrværkeri-show med både lys og knald, kombineret med “Hata GAIS”-banner. Kuglerne fra nødblusene regnede ned over den ene halvdel og ramte blandt andet GAIS’ målmand og flere spillere flygtede ud af banen. Kampen blev selvsagt afbrudt, og i lang tid vidste ingen på stadion, hvornår og om kampen skulle fortsætte.

Da det var ved at ligne, at det skulle begynde igen blev der tændt lys i den ene ende og brændt bannere af i den anden. Så efter en times tid blev kampen afblæst. GAIS blev et par dage efter tildelt sejren 3-0, og kampen blev derfor ikke genoptaget på et senere tidspunkt.

Pokalturneringerne er en god genvej til at ramme nogle af de gamle derbys rundt om i Europa. Særligt i de tidlige runder kan være store kampe mellem historiske rivaler.

 

Kampfakta

Bravida Arena

Kapacitet på dagen 6.500 – udsolgt
IFK Göteborg – GAIS, afbrudt. GAIS skrivebordssejr

  1. februar 2019