Det kan godt være, at David Platt scorede sejrsmålet mod Belgien på Stadio Renato Dall’Ara, og at mange Englændere derfor kalder stadion for “The David Platt stadium”, men Dall’Ara er meget andet end dèt.

Et klassisk Italiensk stadion opført i 1927. Mange tænker at løbebaner “ikke er så fodbold agtigt” og en belastning da man ofte er længere fra banen, men jeg har det fint med løbebaner, de er en del af den meget specielle Italienske fodbold kultur. Fra barnsben kunne jeg følge Serie A og når der blev scoret var det ofte efterfulgt af et hop over en bande og ud mod de jublende Ultras, denne aften i Bologna skulle vise sig at indeholde det hele.

En af årsagerne til jeg gerne ville besøge Bologna var historien om provinsklubben der i en lang periode var èn af de største klubber i Italien, hvordan var passionen 45 år efter sidste mesterskab og ikke mindst så ville jeg gerne nå at besøge Dall’Ara før det bliver renoveret.

Dall’Ara ligger et par kilometer vest fra centrum og vi tog ind til byen for at suge til os, vi skulle også smage på maden, det er ikke tilfældigt at Bologna bliver kaldt Italiens mave. Efter et solidt måltid på èn af de utallige gode restauranter i byen’s centrum gik vi til fods mod stadion.

Jeg vidste på forhånd at en del Ultras mødes inden kampene i området omkring Vai del Pratello hvor der er en del gode “Osterias” (pubs) så vi slog forbi og fik lidt pils og gode snakke med et par ret unge Ultras. Det var fedt at mærke den fuldstændige ubetingede kærlighed til “sin” klub, at vide man ikke er den eneste naive klovn i verden er nu meget rart ind i mellem, det styrker faktisk kærligheden til sin egen klub synes jeg. Mørket havde efterhånden lagt sig da vi ankom til Dall’Ara og som kæmpe fan af floodlights gav det et sug i maven at se stadion komme nærmere.

Vi havde billetter til Tribuna Cuperta, langsiden med tårnet, og det var helt fantastisk. Gode muligheder for forplejning og godt udsyn til hele stadion. En af de ting jeg godt kan lide ved at Groundhoppe er at kunne observere begge holds mest passioneret fans, og jeg har en klar forkærlighed til Away fans. Crotone Ultras svigtede ikke denne aften, ca. 500 havde taget turen på 945km hver vej og de skulle få mere end de var vant til.

Kampen dominerede Bologna som forventet, men uden at score. I 38.min fik de frispark i højreside som Simone Verdi smukt sparkede i kassen med venstrebenet, men ingen jubel ud over bandereklamen….

Kort efter udlignede Ante Budimir på en hurtigt opfanget “tap in” og han svigtede ikke, han hoppede over banden og ud mod de medrejsende Ultras. Kort efter igen, kampen var meget underholdende, fik Rossoblù (Bolognas kælenavn) frispark igen, denne gang i venstre side, og satme om ikke Verdi igen sparkede den i kassen, denne gang med højrebenet og vi kunne gå til pause med 2-1 til hjemmeholdet som vat i totalt kontrol og førte fortjent.

2 Halvleg blev lige så underholdende og efter 68.min skulle jeg opleve mit første VAR straffe, ikke nogen udsøgt fornøjelse da jeg er modstander af VAR, men Marcelo Trotta udlignede til 2-2 og Rossoblù blev mere og mere nervøse i deres spil. 2.Min senere blev kampen afgjort, banens bedste Crotone spiller, Budimir opfangede igen en løs bold og huggede den i kassen lige uden for feltet og de 500 Crotone Ultras kunne dårligt tro deres egne øjne, men de 945km hjem blev nu meget kortere.

Imponerende 33.766 tilskuere var på plads denne fantastiske November aften.

Stadio Dall’Ara var en super fed oplevelse og jeg kan kun anbefale at besøge dette historiske stadion inden det bliver moderniseret. i 2016 blev de første planer om modernisering vedtaget, men som med alt i Italien tager det utrolig lang tid at komme videre, så der er endnu ikke sket noget. For få uger siden, i April 2020, kom de første tegninger ud om renoveringen og det tyder på at der vil blive en markant reducering i tilskuere på stadion (11.000), vi må se hvor det ender.

 

Måske du ved det?

Bologna spillede i 1963/64 sæsonen, hvor de sidst vandt mesterskabet, en play-off kamp mod Inter om Scudettoen. Det er sidste gang det var nødvendigt med en play off kamp, men reglen blev først ændret i 2005. Danske Harald Nielsen var topscorer ikke bare for Bologna men i Serie A, han scorede 21 mål …