Italien har mange store derbys på forskellige niveauer og historier, men muligheden bød sig for at ramme Derby della Mole – Torino-Juventus i november 2019.Derbyet er opkaldt efter Torinos vartegn Mole Antonelliana i Torino.

Planlægningen af turen var lidt alternativ. Sammen med min gode ven Anders havde vi udset os denne kamp, og så ellers planlagt turen rundt om den. De øvrige kampe var La Spezia – Chievo Verona og Atalanta-Cagliari. Da det var usikkert, hvordan det skulle lykkes at få billetter, var det eneste vi bookede flyet til Milano og en lejebil. På den måde kunne vi altid ændre planerne dernede.

Billetsituationen

Lad mig erkende det med det samme. Jeg er ikke helt fan af måden at købe billetter på. Torinos online billetsalg fungerede ikke optimalt, da man skulle have ID fra Piedmonte-regionen og den engelske oversættelse manglede flere ord og skiftede løbende til italiensk. E-mails blev ikke besvaret og først 10 dage før meldte klubben tilbage, at fankortet til derby var strammet, og det altså kun var det lokale ID-kort der gjaldt.

Vi bevarede dog troen og hoppede afsted på flyet. Vi prøvede først i diverse lotto og tobak-butikker, men her var det kun lokale kampe til salg(Her vi fik La Spezia-billetterne og generelt en nem og problemfri løsning). Efter første kamp bookede vi dog i hotel i Torino og på kampdagen fandt vi en online re-sale italiensk billetside. Det er ikke vejen vi normalt ønsker, men her fandt vi en italiener, som var villig til at ændre hans to købte billetter  og smide vores pasnumre og navne på billetterne. Prisen var noget nær dobbelt-op og en god grund til at undgå de sider. Det var dog den eneste måde, da jeg ikke får Piedmonte-ID foreløbigt.

Grande Torino

Juventus er i dag det klart største hold i Torino og Italiens mest succesfulde klub. Det har dog ikke altid været tilfældet, og i selve Torino er byen langt mere delt. Det skyldes det historiske bånd til Torino der var det helt store italienske hold i slutningen af 2. Verdenskrig og i de første år i efterkrigstiden. Torino vandt mesterskabet i 1943, 1946, 1947,1948 og 1949. Samtidigt var holdet kernen af det italienske landshold.

Holdets storhedstid endte tragisk med et flystyrt i 1949. Derfor var det naturligt at besøge mindesmærket på Suberga bjergsiden tæt på Superga Basilikaen(flyet ramte bagsiden af kirken). Hvert år på årsdagen 4. maj mødes Torino-fans ved mindesmærket og hylder deres helte. Selv denne dag i november vrimlede det med Torino-fans og blomster.

Halvfesen derbystemning

Da vi stadig var lidt usikker på vores billetter var vi tidligt på stadion. Selve området omkring stadion bar præg af at være bygget i 30érne. Det er dog sidenhen blevet renoveret en smule og fungerede meget godt. Stadion har haft løbebane, men det er lykkes at rykke tribunerne frem/forlænge dem, så der alligevel kom en intim stemning.

Det summede dog af derby og der var meget liv i området. Indgangen til stadion fungerede problemfrit og vi havde billetter på langsiden tæt på Ultras Granata i Torino-enden. En tribune der imponerede mig meget, måske fordi det var derby. 

Juventus bar til gengæld præg af at være blevet en klub med overdreven succes. Deres ultras udgjorde et mindretal, da Drughi boykottede kampen – eftersigende pga. en række anholdelser. Masserne deltog først ved scoringen til sidst(Juventus vandt 1-0).

 

Selve kampen var ikke noget at berette om, men det var tydeligt at opleve at den menige italiener på langsiden levede sig ind i kampen og raseriet totalt, da Juventus kom foran. Det kom dog ikke til problemer selvom der var overraskende mange Juventus-fans synlige ved scoringen.

Og så lykkes det mig at få en fysisk billet af en flink Torino-fan. Den første jeg var lovet fik jeg ikke, da Juventus vandt og den gamle italiener troede jeg var Juventus-turist.

 

Kampfakta

Stadio Olimpico Grande Torino

Kapacitet 27.958 – Dagens tilskuertal 26.664

Torino FC – Juventus FC 0-1

2. november 2019

Vigtig stadioninformation

Stadion-boderne modtager kun kontanter!