Hvad har Ebbe Skovdahl, Olie, Alex Ferguson og farven grå til fælles?
De har alle en tilknytning til Aberdeen

Indgangen på Familie tribunen.

Jeg har altid haft en stor passion for britisk fodbold, old school fodbolden vel at mærke. De seneste, en del år efterhånden, har jeg mistet mere og mere interesse i hvilket firma der vinder Premier league, men samtidig har det øget min lyst til at besøge stadions som jeg altid håber stadig har “nerven” og “ånden”.
Aberdeen, eller The Don’s som er deres kælenavn, er på mange måder en historisk “storklub”* i Skotland, da Alex Ferguson var manager fra 1978-86 vandt klubben fra Europas olie hovedstad, imponerende 3 mesterskaber, 5 pokaler og ikke mindst 2 Europæiske titler, ved bla. at slå Real Madrid i Cup winners cup i 1983 efter forlænget spilletid, en enestående præstation med hvad man må betegne som en provinsklub i fodboldverdenen.
Efter Alex Ferguson forlod The Don’s for at tage til Manchester United i November 1986 er klubben faldet tilbage til der hvor de fleste skotske hold ligger, nemlig på skift fra nummer 3 til 12.

Klar til kick off fra South stand.

Vi ville over og se byen, besøge pub’s og ikke mindst ville vi ind på dette legendariske stadion som virkelig bærer præg af mange moderniseringer. Der er ikke èn af de 4 tribuner der er ens og den mest moderne tribune blev bygget helt tilbage i 1993. Jeg føler ind i mellem at jeg rejser tilbage i tiden når jeg kommer til de gamle stadions og Pittodrie svigtede ikke.
Kampen vi skulle se var i denne sæson 19/20 mod Kilmarnock Fc og vi havde valgt en almindelig kampdag for at mærke stemningen omkring stadion, som oftest er bedst når kampen ikke er rykket til tv.
Pittodrie ligger et par Km. nord for centrum, der er fine busforbindelser og en taxa koster ca.8£. Vi besøgte klub shoppen som ikke var imponerende, men virkelig hyggelig, man kunne fornemme det var en klub støttet af lokale og efter at have hentet vores billetter tog vi til The Bobbin Pub som ligger på King Street ca. 10.min fra stadion. Pub’en var godt fyldt små 3 timer før kick off, massere af snaksaglige Don’s supportere, stort udvalg af Pint’s og rigtig god mad, virkelig en Pub jeg vil anbefale.
Op til kick off blev Bobbin totalt fyldt og stemningen var god, men der kunne godt have været lidt flere slagsange.
Tilbage mod stadion fik vi købt en god dåseøl hos Tescos og kom ikke ret langt før politiet havde fat i os, man må ikke gå og drikke øl nær et stadion i Skotland, vi var egentlig klar over det, men nu ved I andre det også og vi fik vores dåseøl høfligt konfiskeret.

The Bubbin er virkelig et besøg værd.

Kampen var hurtigt afgjort, Don’s kom foran 2-0 allerede efter 27.min og det berømte “Stand free”** chant blev sunget op imod de medrejsende Kilmarnock fans. Der var kun ca.300 og de står på den gamle South stand. I gamle dage stod away fans bag målet og det er det eneste sted i Scottish premiership at Away fans er på en langside.
Der gik hygge i resten af kampen, stemningen var lun og vi fik spist en udemærket Pie. Kampen endte 3-0 til Aberdeen og vi skulle først have toget lidt over kl.23 så vi tog på Pittodrie Pub som også ligger på King street, bare lidt længere inde mod byen. En fed pub som måske bar præg af “for mange” mennesker og for lidt plads. Tror den ville være virkelig fed som stam pub, men da vi ikke var Don fans “passede” vi ikke helt ind, selvom folk synes det var fedt vi var der osv. Vi tog tilbage til The Bobbin Pub og selvom den var godt fyldt fik vi vores “gamle” pladser igen og fangede toget flere timer efter.

Selvom man skal rejse rimelig langt for 90.min i Aberdeen så synes jeg Pettodrie er turen værd. Havde det ikke været fordi jeg gerne vil besøge mange andre steder så var jeg helt klart kommet igen.

Ebbe Skovdahl citat.

Måske du ved det?
Aberdeen har aldrig været rykket ud af den bedste Skotske række, men da Ebbe Skovdahl overtog holdet i 1999/00 sæsonen var det mere end tæt på at gå galt. Holdet tabte de 6 første kampe uden at score og kamp 7 blev tabt 1-2. Så efter 7 runder havde Don’s en målscorer på 1-20. Kamp 8 bliver så 2-2 inden man taber hele 7-0 ude til Celtic. Aberdeen ender sidst i rækken men fordi at ligaen udvides til 12 hold præcis dèn sæson rykker kun èt hold ud. Falkirk Fc bliver samtid dømt til ikke at kunne rykke op da deres stadion ikke lever op til kravene der er i landets bedste række. Skovdahl er i øvrigt den eneste udenlandske manager i klubbens 117 årige historie og han blev ikke fyret.

* Storklub begrebet er for mig fortolket på følgende måde selvom de udtales næsten ens:
1: Storklub= En klub der har vundet mange pokaler inden for en overskuelig tidsperiode.
2: Stor-klub= En klub der historisk har spillet med i toppen og har mange tilskuere selvom de ikke vinder pokaler.

**
Stand free wherever you may be,
We are the famous Aberdeen,
We don’t give a f*ck whoever you may be,
We are the famous Aberdeen…